Welkom

Welkom bij onze nieuwsbrief pagina. Hier willen we de artikelen die we versturen in onze nieuwsbrief verzamelen. Ook willen we wat uitgebreidere teksten neerzetten hier, zo dat geinteresseerden meer kunnen lezen over het onderwerp dat is aangekaart in de rondgestuurde nieuwsbrief. Heb je dingen waar je graag over wil lezen? Of tips voor ons? Dan mag je dat natuurlijk altijd laten weten!

Je kunt door de pagina scrollen als je alles wil lezen, of het menu bovenaan gebruiken als je ergens specifiek nieuwsgierig naar bent. Als je weer terug wilt gaan naar de homepagina van PRYME kan je in het menu op 'Home' klikken, of op 'PRYME' linksboven in de hoek.

Studievoortgang

In de komende nieuwsbrieven houden we jullie in deze sectie op de hoogte van de voortgang van het onderzoek.

Januari 2024

Momenteel hebben we 22 deelnemers die meedoen aan onze studie, verdeeld over twee 'waves'. In welke wave je zit hangt af van wanneer je je eerste meetmoment bij ons doet. Zo kunnen we overzicht houden en beter zien wanneer we participanten weer in moeten plannen voor een volgende meetmoment. Op het moment gaan we net beginnen aan de derde wave. Per wave hebben we dus ongeveer 10 personen, en we proberen om uiteindelijk 150 personen te includeren in ons onderzoek. We zijn in de zomer van 2023 begonnen met het testen van deelnemers, dus om tot 150 deelnemers te komen gaat dit onderzoek nog een tijdje duren.

April 2024

We zijn verheugd om te delen dat we momenteel bijna 50 deelnemers hebben, wat betekent dat we bijna een derde van ons uiteindelijke doel hebben bereikt! Met nog ruim twee jaar te gaan tot het einde van de studie, hebben we nog voldoende tijd om nog meer waardevolle gegevens te verzamelen en diepgaande inzichten te verkrijgen. Ben je benieuwd naar de resultaten? Zodra de volledige studie is afgerond, zullen we de resultaten ook met jou delen!

Juni 2024

Op 7 juli 2023 hadden we de allereerste afspraak met de allereerste deelnemer van de PRYME studie. Nu zijn we ongeveer een jaar verder, en er komen nog steeds voldoende aanmeldingen binnen. We hopen dat dit zo zal aanhouden om het onderzoek over ongeveer 2 jaar af te kunnen ronden. Jullie deelname draagt hier natuurlijk ook aan bij, dus hartstikke bedankt!

Oktober 2024

We delen graag met jullie dat we ondertussen net de 75 deelnemers aangetikt hebben. Dat betekent dus dat we ongeveer op de helft zijn! In totaal is het aantal meetmomenten dat we tot nu toe hebben gehad meer dan 180. Het onderzoek is dus in volle gang en loopt goed, mede door jullie waardevolle deelname. Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten.

Onderzoeksmethodes

In deze rubriek willen we wat onderzoeksmethodes bespreken. Je bent wellicht nieuwsgierig naar hoe een MRI-scanner nu eigenlijk werkt, of wat voor ander methodes te pas kunnen komen bij een klinisch wetenschappelijk onderzoek.

MRI-scanner

De afkorting MRI staat voor ‘Magnetic Resonance Imaging’. Met een MRI-scanner kun je op een veilige manier beelden maken van de binnenkant van het lichaam. Op een MRI-scan kunnen we organen en weefsels in beeld brengen en dus ook het brein. De scanner gebruikt een magneetveld en radiogolven om signalen op te wekken. Deze signalen worden opgevangen door een antenne en met behulp van een computer verwerkt tot foto’s van dwarsdoorsneden (een soort plakjes) van de hersenen.

Met een MRI-scanner kun je niet alleen plaatjes maken van de hersenen, maar ook de activiteit van de hersenen in beeld brengen. Dat doen we met zogenaamde “functionele MRI” (fMRI). Daarvoor kijken we naar de hoeveelheid zuurstof die de hersenen gebruiken. Hersengebieden die actief zijn gebruiken namelijk meer zuurstof dan gebieden die minder actief zijn. Dit is dus geen directe meting van de activiteit van de hersencellen zelf.

Doordat de MRI-scanner een soort magneet is, trekt de scanner andere magnetische voorwerpen naar zich toe. Daarnaast kunnen metalen voorwerpen de meting verstoren. Daarom zorgen we ervoor dat alle magnetische voorwerpen buiten de scanner-ruimte blijven. Voordat we de ruimte ingaan bekijken we samen of je geen metalen voorwerpen meer bij je hebt. Dat controleren we ook nog met een metaaldetector. Zo zorgen we ervoor dat de MRI scans goed en veilig verlopen.

Gedragstaakjes

We gebruiken computertaken in ons onderzoek om te begrijpen hoe mensen denken en reageren. Tijdens jouw eerste en tweede afspraak van het onderzoek heb jij dit ook gedaan. Dit soort taken zijn zo ontworpen dat we als onderzoekers op een duidelijke en gecontroleerde manier verschillende aspecten van menselijk gedrag en denkprocessen kunnen meten. Door gebruik te maken van computers kunnen we bijvoorbeeld meten hoe iemand reageert bepaalde situaties. In het geval van het PRYME onderzoek helpt dit ons bijvoorbeeld om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren functioneren en hoe we hen beter kunnen ondersteunen.

Het brein

In deze rubriek willen we wat meer over het brein vertellen. Dit kan in de vorm van leuke wist-je-datjes, of in specifiekere stukjes tekst.

Wist-je-datjes

Hier zijn wat leuke feitjes over het brein:

  • Je gebruikt 100% van je hersenen;
  • Je hersenen blijven je hele leven nieuwe verbindingen maken;
  • Je brein werkt sneller dan je misschien denkt, informatie tussen de cellen kan met maar liefst 360 km/uur worden uitgewisseld;
  • Je hersenen werken op slechts 23 watt, net genoeg om een spaarlamp te laten schijnen.
  • Je brein weegt ongeveer 1-1,5 kilo
  • Ongeveer 75% van je brein bestaat uit water
  • Je brein is pas volledig ontwikkeld als je 25 jaar bent
  • Je linkerhersenhelft analytisch en je rechterhersenhelft creatief? Dit is een mythe!
  • Je brein bestaat uit ongeveer 100 biljoen neuronen, dat is ongeveer net zo veel sterren als in de Melkweg